NAŠE BENEFITY

skladskladskladsklad

qr

 

 

PARAMETRY HODINEK

B
barometr
A
altimetr
C
kompas
G
GPS
R
multisport
P
puls
EKG
O
puls
optický
D
kalorie
b
výdrž
(GPS)
V
kroky

DOPORUČUJEME


90054931
Loop 2 Pink - fitness náramek
2 990 Kč  2 390 Kč

90069740
VANTAGE M Black
7 390 Kč  4 990 Kč

900102178
Pacer Pro Carbon Gray
8 790 Kč  6 890 Kč

a370iw
A370 Ivory White, S/M
5 490 Kč  4 490 Kč




Hubnutí a udržování hmotnosti

Nadváha je velice rozšířený problém, který řeší denně milióny lidí. Snižování hladiny tuku v těle je možné mnoha způsoby. Aspoň dle nabídek na trhu je toto možné naprosto jednoduše "bezbolestně" bez jakéhokoliv omezení. Pokud pomineme nabídku různých šarlatánských zázračných přípravků a zůstaneme nohama na zemi obrátíme svoji pozornost na odborníky lékaře, zjistíme, že žádná taková úplně bezbolestná metoda není.
Celý problém, lze rozdělit na dvě fáze, snížení nadváhy na požadovanou hodnotu a její udržení. Chtěli bychom obě tyto fáze popsat z hlediska využití měřičů tepu. Nebudeme podrobněji rozebírat otázku životosprávy, složení potravin. Toto vezmeme pouze z hlediska výše kalorické rovnováhy.

1. Snížení nadváhy

Snížit procento tuku lze jednoduše "bolestivou" metodou fyzického cvičení. Při tomto mohou nastat dvě nežádoucí situace.

  • A) nízká intenzita- pokud cvičení nedosahuje správné intenzity nedochází ke spalování tuků a fyzický výkon se na snížení nadváhy vůbec neprojeví. Může dojít dočasně ke snížení hmotnosti, které je však způsobeno pouze úbytkem vody.
  • B) příliš vysoká intenzita- vyšší zátěž než je optimální organizmu nijak neprospívá ba naopak může vážně poškodit zdraví. Při takové činnosti nedochází ani k dostatečnému spalování tuků, jelikož organizmus potřebnou energii získává rychleji z jiných zdrojů, např. ze svalové tkáně.

    Jaká je optimální intenzita ? Jak se dá zjistit?

    Jediným skutečně objektivním ukazatelem je tepová frekvence. Resp. její výše vzhledem k maximální tepové frekvenci daného jedince. Pouze při využití měřiče tepové frekvence lze nastavit skutečně správnou úroveň intenzity, při které bude docházet ke spalování tuků. Takto lze po celou dobu sledovat úroveň tepu a korigovat tím zároveň tempo spalování tuků.

    2. udržení hmotnosti

    Aby nedocházelo ke zbytečnému hromadě ní tělesného tuku musí být v rovnováze kalorický příjem a výdej. Jednoduše řečeno vše co člověk sní, resp. Energetická hodnota tohoto se musí rovnat jeho dennímu energetickému výdaji.
    • Energetický výdej - jeho kontrola je při použití měřiče tepu snadná. Mnoho přístrojů má tuto funkci již implementovánu. Po zadání základních údajů (věk, pohlaví, hmotnost) bude přístroj automaticky vypočítávat výši energetického výdaje z úrovně tepové frekvence.
    • Energetický příjem - je nutné energetickou hodnotu všeho co člověk sní. Na některých potravinách je to přímo uvedeno, případně některé měřiče tepu mají tabulky, ze kterých se tato informace vyčte.
    Kontrola energetické rovnováhy umožňuje také snížení nadváhy. Pokud bude výdej vyšší než příjem dochází k využívání zásobní energie v tucích. Rozdíl však musí být přiměřený. V případě drastické redukce příjmu stravy dochází naopak k obranné reakci organizmu, který začne paradoxně zásoby tuků navyšovat.

    Chcete-li nalézt vhodný model této kategorie, vybírejte z modelových řad POLAR F a FT.