NAŠE BENEFITY

skladskladskladsklad

qr

 

 

PARAMETRY HODINEK

B
barometr
A
altimetr
C
kompas
G
GPS
R
multisport
P
puls
EKG
O
puls
optický
D
kalorie
b
výdrž
(GPS)
V
kroky

DOPORUČUJEME




90054931
Loop 2 Pink - fitness náramek
2 990 Kč  2 390 Kč

a370iw
A370 Ivory White, S/M
5 490 Kč  4 490 Kč




Využití sportesterů při Spinning programu

Tepová frekvence je velmi důležitým nástrojem pro měření intenzity výdeje těla během tréninku. V hodnotě tepové frekvence se odrážejí veličiny jako využití kyslíku plícemi, frekvence dýchání, hromadění laktátu ve svalech, poměr spalování tuků a cukrů při získávání energie. Z toho plyne, že sportestery jsou jedinečným pomocníkem v tréninku nejen pro profesionální sportovce, ale pro všechny pohybově aktivní jedince.
Sportestery se již zabydlely v při běhání, cyklistice, plavání a při jiných aerobních aktivitách. Poměrně mladým sportem, který původně sloužil k zimní přípravě cyklistů je Spinning. Spinning patří mezi indoorové sporty, které se těší oblibě především v zimních měsících, kdy se těžko dá trénovat venku, ale má již spoustu nadšenců pro něž se stal celoroční zábavou a tréninkem. Výhodou Spinningu je to, že při téměř stejném výdeji energie jako při běhu, nezatěžujeme tolik klouby spodní poloviny těla. Je však třeba stejně jako při ostatních aerobních činnostech hlídat svůj energetický výdej, aby náš trénink byl co nejefektivnější. S pomocí biologické zpětné vazby - použitím sportesteru, mohou klienti Spinning programu vyloučit možnost přetrénování a zároveň maximalizovat přínos svého úsilí.
Ve Spinning programu se používají sportestery buď pro průběžnou kontrolu při každém tréninku nebo jako nezbytnou pomůcku při jízdě v tzv. Energy zónách. Energy zóny jsou pásma (rozmezí hodnot) tepové frekvence odpovídající momentální zátěži organizmu. Posílení svalů, snížení hmotnosti, získání vytrvalostního základu, toto všechno jsou cíle jichž dosáhneme při různých hodnotách tepové frekvence, neboli tréninkem v různých Energy zónách. Hodnoty jednotlivých Energy zón jsou dány procenty z maximální tepové frekvence každého jedince.
Maximální tepová frekvence se dá určit nejpřesněji vyšetřením v lékařské laboratoři. Jelikož se však tato hodnota mění v závislosti na věku, kondici a zdraví člověka, doporučuje se pro nejpřesnější výsledky absolvovat toto vyšetření alespoň dvakrát ročně. Většina amatérských výkonnostních nebo kondičních sportovců se proto spokojí s méně přesným, pro většinu však dostačujícím výpočtem maximální tepové frekvence podle tzv. Korvonenovy formule:
  • Muži: 220 - věk = předpokládaná maximální tepová frekvence
  • Ženy: 226 - věk = předpokládaná maximální tepová frekvence
Pokud je však sebemenší podezření na to, že má jedinec nějaké dlouhodobé zdravotní problémy srdce, je jednoznačně nejspolehlivější lékařské vyšetření ve specializované sportovní laboratoři.

Regenerace - obnova energie po náročném fyzickém výkonu

50-65% maximální tepové frekvence

Vytrvalost - získání vytrvalostního základu pro další trénink

65-75% maximální tepové frekvence

Síla - posílení svalstva např. pro jízdu na kole v kopcích

75-85% maximální tepové frekvence

Intervaly - získání rytmu, tempa, načasování

65-92% maximální tepové frekvence

Závod - simulace zátěže při závodech, "vrchol tréninkového úsilí"

80-92% maximální tepové frekvence
Jedno ze základních pravidel zní, že netrénovaný jedinec by při středně a dlouhodobé fyzické zátěži neměl přesáhnout 80% své předpokládané maximální tepové frekvence. Pokud tak činí, nemůže dosáhnout cílů, které si před tréninkem stanovil. Vyšší zátěž jeho organizmu nijak neprospívá ba naopak může vážně poškodit zdraví. Při takové činnosti nedochází ani k dostatečnému spalování tuků, jelikož organizmus potřebnou energii získává rychleji z jiných zdrojů, např. ze svalové tkáně. Bez použití měřiče tepové frekvence, neboli sportesteru nelze stav vaší tepové frekvence spolehlivě monitorovat a musíme se spolehnout jen na vlastní subjektivní pocity. Každý klient správně vedené lekce Spinning programu by měl z hodiny odejít v dobrém fyzickém i duševním rozpoložení, připraven na jakýkoliv další fyzický výkon a jedním z řešení jak toho docílit je právě použití sportesteru.

Pro základní použití při spinningu postačuje některý z modelové řady F nebo FT