NAŠE BENEFITY

skladskladskladsklad

qr

 

 

PARAMETRY HODINEK

B
barometr
A
altimetr
C
kompas
G
GPS
R
multisport
P
puls
EKG
O
puls
optický
D
kalorie
b
výdrž
(GPS)
V
kroky

DOPORUČUJEME

a370iw
A370 Ivory White, S/M
5 490 Kč  4 490 Kč




900104362
Ignite 2 Crystal Black
6 990 Kč  6 555 Kč





Polar. Proč měřit tep?

tep Proč měřit tep?

V poslední době mimořádně narostl zájem o hodinky s měřením tepu. K čemu sledování tepu slouží?

Hlavním důvodem je informace o stavu a zatížení organismu, která je pro trénink a péči o tělesnou aktivitu mnohem spolehlivější, než jen subjektivní pocit, informace o počtu kroků, či vzdálenosti.

Tepová frekvence velice dobře vypovídá o celkovém zatížení organismu. Z tepové frekvence získáte objektivní informaci o tom, zda je cvičení dostatečně efektivní a současně ještě bezpečné pro zdraví. Pomocí tepové frekvence nastavíte svůj výkon tak, aby byl optimální.

Zapamatujte si: důvodem měření tepu je pohlídat si výkon pro optimální kondici i pro zdraví.

tep intenzita Správná intenzita pro zvýšení kondice

tepAby svaly sílily a zvyšovala se kondice organismu, je potřeba jejich mírné zatížení nad běžnou mez. Pokud je intenzita cvičení nízká, je efekt minimální. Pokud je příliš vysoká, dochází k přetrénování, efekt se snižuje, neprospívá to kondici ani zdraví. Optimální trénink vyžaduje správné tempo, správné okysličování krve, příjem živin a čas pro relaxaci. Tep je nejlepším vodítkem pro jednotlivé fáze cvičení. Na rozdíl od počtu kroků, uběhnuté vzdálenosti, převýšení, rychlosti, atd..., je tep fyziologickou hodnotou. Říká to podstatné o Vás a ne o cvičebním nářadí, či krajině.

Kondici je nejlépe získávat po krocích, s rostoucím zatížením. Nárůst zátěže nemusí být velký, ale má být dlouhodobý. Denní či týdenní rozdíl výkonu je relativně malý a proto nestačí subjektivní hledisko a také proto by mělo být měření jak přesné, tak spolehlivé.

Zapamatujte si: pro trénink je důležité, aby bylo měření tepu spolehlivé a přesné.

tep pocity Kdy pocity nestačí?

pocityŘeknete si, že vám při fitness, nebo tréninku postačuje subjektivní pocit? Ten je samozřejmě důležitý a současně se pocity vůlí snažíte překonat. Snadno přesvědčíte sami sebe, že běžíte pomalu (či dost rychle), ale skutečnost může být docela jiná. Pohyb může být pro kondici nedostatečný, a nebo naopak škodlivý.

Někteří i rekreační sportovci to s potlačováním pocitů přehánějí a umí s tělem jen „bojovat". Pocity jsou důležité pro kontakt s tělem. Díky sporttesteru získáte objektivní měřítko, pustíte z hlavy zda běžíte rychle či pomalu a můžete prožívat radost z pohybu. Cílem kondičního tréninku přece není tělo strhat. To bývá také příčinou přerušování sportovních aktivit. Je lépe cvičit pravidelně, zátěž zvyšovat pozvolna a udržovat si radost z pohybu.

Zapamatujte si: sporttester vás dokáže motivovat k pravidelnému pohybu. Vyhnete se kličkování mezi chutí a nechutí ke sportovnímu výkonu.

tep pocity Jak tep měříme?

nejlepšíK měření tepu se ve sportu používají tři typy měření – na principu EKG je měření pomocí hrudního pásu, nebo pomocí kontaktních elektrod na dlaních (např. rotopedy). Třetím způsobem je měření optickým čidlem na zápěstí.  

Přesné a spolehlivé je měření s hrudním pásem. Sensor na hrudi přidržovaný pružným pásem přenáší pomocí radiových vln (např. technologie ANT, BlueTooth, BlueTooth Smart) informaci o tepu do hodinek, kde se vyhodnocuje a ukládá pro přehled a další výpočty.

Některé sensory využívají optické měření založené na změně průchodu a odrazu světla v cévách. Nošení náramku může být pro někoho příjemnější než hrudní pás. Je však méně spolehlivé a méně přesné. Přestože se optické měření stále zdokonaluje, je závislé na kontaktu s kůží a chybuje při pohybu sensoru, v chladném počasí, při vyšší pigmentaci kůže, nebo přenosu kmitů z řídítek kola a také u lidí s kostnatým zápěstím. Silové utažení řemínku je rovněž nepříjemné. 

Pokud to sporttester umožňuje, je vcelku dobré používat pro trénink, sport a fitness hrudní pás a pro denní nošení optický sensor v podobě náramku. Při pozvolném navyšování sportovní zátěže může dokonce chyba měření snadno překročit procentuální změnu stanoveného limitu.  

Zapamatujte si: hrudní pásy (s ohledem na typ a značku) jsou vhodné pro fitness a sport za jakéhokoli počasí včetně zimních sportů a plavání; optické sensory pro orientační informaci.

tep vaha Snižujete nadváhu?


nadvahaAni při hubnutí se nemůžete řídit heslem, že čím je intenzita pohybu vyšší, tím více zhubnete. Při hubnutí je důležité pohybovat se v určitém rozmezí co do výdeje energie (počtu tepů za minutu) a celkové délky cvičení. Přetížení netrénovaného organismu také snadno poškodí zdraví. I když to firmy prodávající zázračné přípravky na hubnutí nepřiznávají, pro snížení nadváhy je zásadní rozdíl v příjmu a výdeji energie. Hubnutí bez pohybu – jen hladověním – jde pomalu, nadváha se snadno vrací a nevhodná životospráva může poškodit zdraví. Určitá pohybová aktivita je pro snižování nadváhy více než žádoucí.

Se sporttesterem lze snižovat váhu snáze a bezpečně. Moderní sportestery poskytují nejen informaci o aktuálním tepu, ale po zadání informací o věku, váze, atd... také přesné údaje o počtu spálených kalorií. Navrhnou bezpečné cíle a optimální způsob, jak jich dosáhnout.  

Pro léčbu obezity nebo trvalé snížení nadváhy je však často třeba udělat víc, než je krátkodobé snížení váhy: upravit životní styl. Sportester má silnou motivační schopnost: dokáže uživatele přivést k pravidelnému pohybu a dlouhodobě ho motivovat. Je přece rozdíl, cvičíte-li z nezbytnosti a přinucení – a nebo proto, že vidíte výsledky, zažíváte radost z úspěchu a z pohybu.

Zapamatujte si: ideální sporttester vás povede vašemu organismu přiměřenou a optimální intenzitou cvičení a bude vás motivovat ke správné intenzitě a pravidelnému pohybu.

tep vaha Pro kardiaky a chronicky nemocné

měření tepu onemocněníPacienti s kardiovaskulárním onemocněním tvoří samostatnou a rychle rostoucí skupinu uživatelů měřičů tepu. Zvláště pro ně je přiměřený pohyb velice důležitý. 

Dostane-li pacient od lékaře pokyn: „nesmíte své srdíčko přetěžovat, ale rozhodně ho nenechávejte úplně zahálet", je postaven před problém, jak má správnou míru poznat? A to raději dříve, než se objeví nepříjemný pocit. Úzkostlivá reakce vede některé pacienty ke snižování pohybové zátěže, tím ke zhoršení kondice a v bludném kruhu ke zhoršení zdravotního stavu.

Náramkový sportester v kombinaci s hrudním pásem poskytuje jak spolehlivou informaci o tepu, tak o tom, zda byla doba pohybu dostatečná.

Důležitá je možnost nastavení individuálních hodnot tepu tak, aby při jejich dosažení sportester pípáním či vibrací signalizoval že máte zvolnit tempo.
Samozřejmostí před konkrétním nastavením příslušných mezí by měla být konzultace s lékařem.

Zapamatujte si: sportester pomůže chránit zdraví před přetížením a současně motivuje k pohybu, dovolí udržet či posilovat fyzickou odolnost organismu a usnadní i snížení nadváhy. Rovněž pomůže omezit úzkostné stavy, které onemocnění provázejí.

tep vaha Pro aktivní sportovce


nadvahaZatím méně známou možností využití sledování tepové frekvence je způsob, jak zlepšit své výsledky při sportovním výkonu - soutěži, závodu apod. V tomto případě totiž sportester upozorní na hranice možností organismu před totálním "odpadnutím" z vyčerpání. Mírným zvolněním tempa či intenzity lze předejít podstatně horšímu propadu ve výsledkové listině. Zcela mimořádný důraz je na místě v případě sportů, které kombinují vytrvalostní výkon s jinou aktivitou vyžadující soustředění (např. orientační běh, biatlon...). Nárůst výkonnosti v prakticky všech sportech souvisí s kvalitou tréninku. Jednou z nejdůležitějších pomůcek, jak tuto výkon měřit a dávkovat, jsou právě sportestery. Díky nim může trénovat téměř každý na úrovni, kterou neměl ve své době k dispozici například ani Emil Zátopek. Po zjištění maximální tepové frekvence a s využitím nyní již běžně dostupné literatury může opravdu každý výrazně zvýšit svoji kondici a tím i výkonnost ve svém sportovním odvětví.

Zapamatujte si: Sporttester umožňuje trénink vyhodnocovat, vést v optimálním pásmu a pomáhá chránit zdraví sportovce. Při tréninku i závodě pomáhá rozdělit výkon na trase optimálním způsobem a získat tím i nějaké vteřiny, či minuty navíc.

tep vrchol Pro vrcholový trénink

biatlon

V tomto odvětví u nás je využívání sportesterů základním kamenem už téměř 20 let. Pro absolutně přesné dávkování tréninku je samozřejmě na místě i měření laktátu v krvi, ale jádrem tréninku zůstává měření tepové frekvence. Tep lze měřit kdykoliv a kdekoliv a prakticky bez nákladů. Přesné změření křivky zátěž-tep-laktát pak slouží jen k upřesňování vhodných rozmezí zátěže. Použití přístrojů propojitelných s počítačem umožňuje zpětně vyhodnocovat trénink z mnoha hledisek.

V naší nabídce najdete sporttestery, se kterými trénují mistři světa a jsou jimi vybaveny i naše sportovní reprezentace.

Zapamatujte si: výběr nejvhodnějšího sporttesteru pro vrcholové sportovce nemusí být jednoduchá záležitost. Důležité jsou jak funkce samotného přístroje, tak možnosti sběru dat a vyhodnocování. Navštivte naši prodejnu a naši specialisté vám s výběrem kompetentně poradí.

Vodotěsnost, resp. voděodolnost hodinek

VoděodolnostProniknutí vody či vlhkosti do hodinek bylo a je častou příčinou jejich poškození. V případě elektronických hodinek to platí násobně více, protože voda způsobuje i při naprosto nepatrném množství korozi elektronických součástek. Co znamená různé označení hodinek důležité pro výběr a jak se vyvarovat jejich poškození?